Pagina's

maandag 20 oktober 2014

Recept: kruidige herfstcupcakes


Yeey, het is herfst! Lekker op de bank films kijken terwijl er een cake in de oven staat! Althans, zo klinkt een perfecte herfstdag voor mij. Dit cupcakerecept is heerlijk voor de herfst & winter en ook nog eens een feestje om naar te kijken!
En het mooiste van alles: ze smaken een beetje naar kruidnoten, hmm! Lees je mee?


Voor 12 kruidige cupcakes heb je nodig:
- 250 gr bloem
- 2 eieren
- 225 gr lichte basterdsuiker
- 2 tl bakpoeder
- 100 ml schenkstroop
- 110 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur
- speculaaskruiden
- steranijs
- nootmuskaat
- heet water

Bereidingswijze:
- Zet 12 papieren vormpjes in een cupcaketray en verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng in een kom de bloem met de suiker en het bakpoeder.
- Maal 1 steranijs (de zaadjes) en voeg toe. Het malen kun je bijvoorbeeld doen door de steranijs onder een koekenpan te pletten.
- Voeg een mespuntje nootmuskaat toe en wat speculaaskruiden. Dit kun je op gevoel doen, maar houd voor de speculaaskruiden ongeveer 1 theelepel aan.
- Meng in een tweede kom de eieren, stroop, en boter.
- Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en roer/mix in een paar minuten tot een glad beslag.
- Voeg als laatste 1 kopje (ongeveer 250 ml) heet water toe aan het beslag en mix tot het water is opgenomen.
- Vul de cupcakepapiertjes met een ijsschep tot 1 cm onder de rand met beslag.
- Plaats de cupcaketray in de oven voor 23-25 minuten.
- Haal de tray uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Nu gaan we de créme maken! Neem daarvoor onderstaande ingrediënten en volg de bereidingswijze nauwekeurig op.

Ingrediënten voor de vanillecréme:
- 45 gram bloem
- 240 ml melk
- 200 gram roomboter (ongezouten)
- 200 gram poedersuiker
- 5 ml vanille extract

Bereidingswijze:
- Zeef de bloem en doe dit met de melk in een steelpannetje. 
- Klop met een garde de bloem door de melk zodat er geen klontjes meer in zitten. 
- Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren terwijl je het rustig aan de kook brengt. Zodra het kookt draai je het vuur lager. Het mengsel wordt nu dikker, na ongeveer vijf minuten is het dik genoeg. Je kunt dit controleren door een houten prikker in het mengsel te steken, deze blijft rechtop staan als het mengsel goed is. 
- Doe het mengsel in een kom en bedek deze met plastic folie, laat afkoelen tot kamertemperatuur. (echt doen, het is belangrijk!)
- Terwijl het mengsel staat af te koelen klop je in een andere kom de roomboter luchtig. 
- Voeg dan de poedersuiker en het vanille extract toe en blijf mengen tot alles is opgenomen.
- Zodra het bloemmengsel voldoende is afgekoeld kun je deze toevoegen aan het botermengsel. 
- Klop het mengsel nog zo’n vijf minuten goed door. Zet de kom dan in de koelkast, ongeveer een half uur. Hierna is je vanillecrèm klaar en kun je hem gebruiken om je cakejes te decoreren!

De cupcakes decoreren:
Als je cupcakes zijn afgekoeld kun je deze decoreren met een kleine toef créme. Dit doe je door middel van een spuitzak met een stervormig mondje. 
Maak geen al te grote toef, de cupcakes zijn namelijk erg smaakvol van zichzelf en hebben geen grote toef créme meer nodig! 
Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om de créme helemaal weg te laten, dan zijn deze cakejes nog steeds erg later.
Wil je je cupcakes een chique uiterlijk geven? Druk dan in iedere toef een steranijs. Dat staat mooi en ruikt ook nog eens erg lekker!

Veel bakplezier gewenst!
© So Dishlicious

4 opmerkingen: