Pagina's

vrijdag 18 juli 2014

Alles over sushi


Alles wat je moet weten over sushi, in 1 lange blogpost!

Sushi is een opkomende hype in Nederland en andere landen. Niet zo gek, want het is (als het goed is) supervers, redelijk gezond en ook nog eens enorm lekker! Daarnaast is sushi fotogeniek eten en staat het mooi op een schaal. 
Er bestaan verschillende restaurants waar sushi te krijgen is. Zo zijn er all you can eat restaurants waar je onbeperkt kunt eten, restaurant waar je per portie besteld en restaurants waar het eten op een lopende band voorbij komt. 
Benieuwd naar meer? Lees snel verder voor verschillende soorten sushi, of het verantwoord genieten is en hoe je zelf sushi kunt maken!



Soorten sushi

Er zijn enorm veel soorten sushi, niet allemaal even bekend in Nederland. 
Ik zal ze hieronder plaatsen en uitleg geven.

1. Maki
Maki sushi zijn weer onder te verdelen in vier losse soorten:
  • Futomaki
  • Hosomaki
  • Uramaki
  • Temaki
Futomaki is een dikke en grote sushirol. Er zitten meerdere soorten vulling in, bijeen gehouden door zeewier en deze sushi kan een doorsnede hebben van wel 6 cm! Hierdoor is het dus niet nodig (en vrij lastig) om het in één hap op te eten.
Hosomaki is heel bekend. Het betreft een klein rolletje met naast de rijst slechts 1 vulling. Hosomaki wordt vaak gevuld met zalm, tonijn, komkommer, ei, avocado of natto. 


Uramaki is beter bekend als 'inside out roll' omdat de rijst aan de buitenkant zit. Vaak wordt deze sushi wel gedecoreerd met tobiko aan de buitenkant. Er zitten meestal meerdere vullingen in en de sushi is vrij groot van formaat.


De laatste soort maki is de Temaki, ook wel bekend als 'handroll'. Het ziet eruit als een ijshoorntje van zeewier gevuld met ingrediënten. De vulling is vanaf de bovenkant zichtbaar en je eet deze sushi met je handen.


2. Nigiri
Ook Nigiri sushi kan worden onderverdeeld in drie verschillende soorten:
  • Nigiri
  • Temari
  • Gunkan
Nigiri is vrij bekend en bestaat uit een stukje vis bovenop een rijstbedje. Het betreft meestal vis, maar Nigiri kan ook worden gemaakt met bijvoorbeeld ei of augurk.


Temari is hetzelfde als Nigiri, maar dan rond gemaakt. Hierdoor lijken het net kleine visbonbons.


Gunkan is Nigiri, maar dan omringd met zeewier. Hierdoor ontstaat er een 'bakje' waardoor er een topping op de sushi kan die op normale Nigiri niet zou blijven liggen.


3. Chirashi
Chirashi is geen hapklare sushi. Het is suhirijst in een bord met daar bovenop verschillende plakjes vis/topping. Het eet iets minder makkelijk, maar de hoeveelheden zijn wel groter dan bij bijvoorbeeld losse Nigiri sushi. 


4. Oshi
Oshi is niet zo bekend in Nederland. Het is samengeperste sushi die gevorm wordt door houten stukken die oshibako heten. Meestal is het vierkant van vorm.



Verantwoord genieten?

Dat kan met sushi! Sushi is gezond, voedzaam en niet vet. De ingrediënten hebben een hoge voedingswaarde en zijn caloriearm. Toch zitten er wel addertjes onder het gras.
Zo is sojasaus in grote mate niet gezond in verband met de hoeveelheid zout. Veel mensen verzuipen hun sushi in de saus, maar dit is enkel verpesting van het eten. 
Ook wordt er in Westerse landen steeds meer bedacht om in de sushi te stoppen. Denk bijvoorbeeld aan Japanse mayonaise of roomkaas. Deze soorten sushi zijn minder arm in calorieën en ook een stuk vetter.
Wanneer je deze soorten mijdt, is er niets aan de hand en kun je genieten en op je lijn blijven letten!
Houdt ook rekening met het 'all you can eat' concept. Het is bij zo'n concept erg verleidelijk om te blijven bestellen, want 'je betaalt er toch voor'. Echter is het nooit goed om meer te eten dan je nodig hebt en dat is bij sushi dus ook het geval.

Zelf sushi maken?

Zelf sushi maken wordt steeds makkelijker nu sushi een grote hype in Nederland is. De ingrediënten zijn makkelijker te verkrijgen dan vroeger en er zijn volop handige tools verkrijgbaar om het makkelijker te maken. Belangrijk bij het maken van lekkere sushi zijn goede, verse ingrediënten en dat je speciale sushirijst gebruikt omdat die beter plakt. 

Klik hier voor een handige kookvideo over het maken van sushi

Of bekijk deze website met verschillende kookvideo's, recepten en tips!

Tegenwoordig is er ook in veel plaatsen een 'sushi to go' aanwezig, of restaurants waar je sushi ook af kunt halen. Dit is sneller, makkelijker, maar wel duurder.
Dat is dus een keuze die je moet maken. Eet smakelijk!


© So Dishlicious


















1 opmerking:

  1. Super handig en natuurlijk ook erg lekker!
    http://maketodayamazingblog.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen